7 etiquette tips voor het reizen in Thailand

Amazing Thailand

Het is makkelijk om een faux pas te maken in Zuidoost-Azië. Ga je naar Thailand? Geef dan gehoor aan deze etiquette tips…

 

1. Niet laten vallen of staan op de valuta

Voeten worden beschouwd als het laagste en minst schone deel van het lichaam. Zo vermijd je dat je voeten zijn gericht op de ander, het zitten met gekruiste benen of met je voeten omhoog. Het is ook onbeleefd om een of de valuta te laten vallen of staan op de valuta: het kan respectloos worden beschouwd richting de Koninklijke familie (Thailand’s regerende monarch wordt afgedrukt op de Thaise Baht).

 

2. Nooit iemands hoofd aanraken

Iemands hoofd wordt beschouwd als heilig in Thailand, zelfs het geven van een klopje op het hoofd of aanraken van de haren kon worden afgekeurd. Als je vrijwilligerswerk doet of gaat werken met kleine kinderen, wees dan met name voorzichtig – het is een tweede natuur voor veel westerlingen om door het haar van kinderen te gaan. Thaise masseurs kunnen vragen om toestemming wanneer ze een massage aan het hoofd willen geven, dus vergeet niet dat dit een teken van respect is naar jou toe.

 

3. Altijd een ‘wai’ als reactie

De wai is een gemeenschappelijke en beleefde begroeting waarbij je je hoofd buigt en je handen houdt in een biddend gebaar. Iedereen die je ontmoet zal je begroeten op deze manier, dus doe altijd het gebaar terug en glimlach erbij als je dat doet. Als je een monnik groet, moet je buigen vanaf de taille met je hoofd gebogen en je handen samen.

 

4. Respecteer de monniken

Vele tempels houden sessies waar je de monniken kunt spreken en ontmoeten, om te leren over het boeddhisme en hen te helpen om hun Engels te verbeteren. Stel geen persoonlijke vragen wanneer je ze voor het eerst ontmoet. Bent je een vrouw, raak ze niet aan. Zelfs wanneer je langs loopt is de kleine aanraking niet acceptabel: het is strikt verboden voor monniken om fysiek contact te hebben met een vrouw.

Wilt je iets doorgeven aan een monnik, zet het dan voor hen neer in plaats van het direct te overhandigen. Ze kunnen soms een beetje nerveus zijn wanneer ze spreken met toeristen, dus wees geduldig. Sommige monniken zijn in opleiding en zullen jonge jongens zijn, maar alsnog moet je ze met hetzelfde hoge niveau en respect behandelen.

 

 

5. Bedekt de tempels bezoeken

Het is vrij waarschijnlijk dat je op een ongelooflijk mooie tempel zult struikelen terwijl je zwerft door de straten, maar zorg er dan voor dat je altijd respectvol bent door je schouders en decolleté te bedekken. Houd altijd een sjaal of een lange mouwen top in je tas, anders kan je geweigerd worden of het risico lopen dat er een boete wordt uitgedeeld.

 

6. Nooit wijzen of wenken

Beide kunnen worden gezien als onbeleefd of zelfs seksueel suggestief. Als je iemand wilt wenken, richt je handpalm naar beneden en buig je vingers richting jezelf. Dit geldt ook voor het wijzen naar objecten of gebouwen, en vermijdt vooral het wijzen naar tempels. Als je dat vergeet, doe dan de ‘wai’ begroeting als verontschuldiging.

 

7. Wees bereid meer te betalen dan de ‘locals’

Enkele galeries, musea en tempels zullen verschillende prijzen rekenen voor Thaise staatsburgers en toeristen, en beide prijzen zijn niet altijd vermeld op de website of in de reisgidsen. Het is soms mogelijk om deze hogere vergoeding te voorkomen wanneer je op voorhand gereserveerd, wanneer je boekt voor een grote groep of gaat op minder drukke tijden. Wees niet verbaasd als ze je botweg weigeren, maar het is altijd de moeite waard om het te vragen!

Start het gesprek met gelijkgestemden